ريشسفيدي و فشار براي تأييد صلاحيتها
گلستان مهر: با نزديک شدن به انتخابات مهمي که قرار است در اسفند ماه امسال برگزار شود، فضاي سياسي کشور و بهویژه حال و هواي احزاب و گروههاي سياسي در حال دگرگوني و تحول است. در اين میان، اولين گام در مسير انتخابات که دغدغه بخشي از فعالان سياسي است، مسئله تأييد صلاحيتهاست. مطابق با اصول قانون اساسي، يکي از مهمترين وظايف شوراي نگهبان در قبال انتخابات، تأييد صلاحيت نامزدها است. اين شورا در جایگاه نگهبان قانون و شرع و حقوق ملت، موظف است تنها به کساني اجازه حضور در رقابتهاي انتخاباتي را بدهد که صاحب صلاحيتهاي قانوني لازم هستند. اين حراست از آنجايي اهميت دارد که يکي از مهمترين راههاي براندازي يک نظام سياسي، «نفوذ» افراد ناشايست به ارکان قدرت و نهادهاي تصميمگيري و اجرايي است. سناريويي که در سالهاي اوليه انقلاب، خسارتهاي جبرانناپذيري را براي انقلاب و کشور به همراه داشت. درواقع، مهمترين وظايف شوراي نگهبان در اين مرحله، مراقبت از نفوذ بيگانگان در ارکان نظام اسلامي است.
در اين میان، اصلاحطلبان به دليل عملکرد ناصوابي که در کارنامه خود ثبت کردهاند، بيش از ديگر جريانهاي سياسي کشور دغدغه تأييد صلاحيتها را دارند. اوج اين عملکرد منفي در حوادث انتخابات سال 88 صورت گرفت که بخش عمدهاي از افراد و احزاب منسوب به اين جريان، عملاً در برابر قانون و رأي ملت ايستادند و روند مسالمتآميز انتخابات را به آشوب و اردوکشي خياباني سوق دادند! همين امر کافي بود که امروز در صلاحيت بخش عمدهاي از اين افراد در پايبندي به قانون ترديد ايجاد شده و شوراي نگهبان با حساسيت بيشتري با اين افراد روبهرو شود.
در اين میان، اصلاحطلبان نيز بيکار ننشستهاند و راهکارهايي را براي عبور از آنچه مانع شوراي نگهبان ميخوانند، در دستور کار خود قرار دادهاند. اولین گام در این مسیر را میتوان به ميدان آوردن رئيسجمهور و اظهارات وي درباره محدود دانستن اختيارات نظارتي شوراي نگهبان در انتخابات دانست که بلافاصله با استقبال رسانهاي اصلاحطلبان و افزايش هجمهها عليه شوراي نگهبان همراه بود.
سناريوي ديگري که اين روزها آغاز شده است، تلاش براي به ميدان آوردن ريشسفيدها و رايزنيهاي مستقيم و غيرمستقيم با شوراي نگهبان براي مسامحه و برخورد از سر رأفت با برخي از گزينههايي است که در صورت رویارویی مبتنيبر ضوابط، تأييد صلاحيت نخواهند شد. در اين میان، از برخي چهرهها در رسانهها اسم برده شده است که رايزنيهايي را براي وساطت با شوراي نگهبان آغاز کردهاند.
محمدرضا عارف، نامزد اصلاحطلبان در انتخابات رياستجمهوري 92، از جمله چهرههايي است که از رايزني خود با شوراي نگهبان بر سر حلّ مشکل ردّ صلاحيت نامزدهاي اصلاحطلب خبر داده است. عبدالله ناصري، عضو شوراي مشورتي اصلاحطلبان نيز گفته است: «يک جمعبندي کلي درباره انتخابات مجلس دهم در جلسات مختلف اصلاحطلبان برگزار شده تا گفتوگو و تعامل با ارکان مختلفي که در روند انتخابات تأثيرگذار هستند، صورت بگيرد؛ لذا رايزني با شوراي نگهبان هم در دستور کار اصلاحطلبان است.»
همچنين، يک فعال سياسي اصلاحطلب در گفتوگو با خبرگزاري آريا از رايزني علي لاريجاني براي جلوگيري از ردّ صلاحيت اصلاحطلبان خبر داد. علي اکبر اولياء، نماينده اصلاحطلب مجلس هشتم گفت: تا آنجا که بنده اطلاع دارم آقاي علي لاريجاني، رئيس مجلس شوراي اسلامي براي جلوگيري از ردّ صلاحيتها، بحثها و رايزنيهايي داشته و در آينده هم به اين رايزنيها ادامه خواهد داد تا چهرههاي دلبسته به نظام مورد بيمهري قرار نگيرند و فضاي انتخابات بهگونهاي باشد که همه جناحها امکان حضور در عرصه انتخابات را داشته باشند.
اين مجموعه از اخبار، بهخوبي افزايش فشارها بر شوراي نگهبان بهمنظور کوتاه آمدن از معيارهاي قانوني براي رویارویی با نامزدهاي انتخاباتي را نشان میدهد؛ به اینترتیب، در روزهاي آینده بايد منتظر بود تا از افراد ديگري هم بهعنوان ريشسفيد ياد شود؛ حرکتي که ميخواهد اعضاي شوراي نگهبان را با انفعال و محدوديت و محذوريت روبهرو کند.
نکته قابل ملاحظه ديگر آن است که برخي چهرههاي صاحبنفوذ در کشور که نزد شوراي نگهبان اعتباري دارند، بايد نسبت به سناريوي اصلاحطلبان آگاه بوده و خواسته يا ناخواسته در پازل ايشان بازي نکنند. فتنهگران سال 88 و آنهايي که کارنامه روشني در آن حوادث از خود بهجاي نگذاشتهاند نيز، باید به جاي فشار بر دستگاههاي نظارتي، تلاش کنند تا با اعلام برائت از آن اقدامات غيرقانوني، از مواضع ناصواب خود فاصله بگیرند و با اصلاح رفتار اعتماد ملت و دستگاههاي نظارتي را جلب کنند./سعيدي
اضافه کردن نظر